Luchtkwaliteit binnenshuis is nu meer dan ooit een veelbesproken onderwerp. Nu we het griepseizoen in gaan en het coronavirus weer opspeelt in ons land blijkt goede ventilatie in grotere binnenlocaties (waar samenkomen toegestaan is) een belangrijk wapen in de strijd tegen dit virus.
Ventilatie biedt veiligheid
De gedragsregels die al maandenlang in ons systeem zitten (anderhalve meter afstand, handen wassen, desinfecteren, niezen in de elleboog) zijn cruciale maatregelen. Helaas is het echter wel zo dat al deze regels slechts schijnveiligheid geven als je je in een slecht of niet geventileerde ruimte bevindt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de zogenaamde aerosolen waarmee het virus zich kan verspreiden tot wel drie uur in binnenlucht kunnen blijven zweven. Afstand houden werkt dan niet meer. Daarom moet luchtverversing, nu meer dan ooit, aan de gestelde eisen voldoen.
Goede luchtdoorstroming
Het is dus essentieel dat jouw ventilatiesysteem aan de geldende eisen voldoet – heel zwart-wit gezegd heeft dit een directe invloed op de continuïteit van jouw bedrijf. Maar hoe zorg je voor een goede luchtdoorstroming?
Ten eerste is het belangrijk dat er een toevoer van verse buitenlucht is. Om die reden voldoen recirculatie, tafelventilatoren en afzuiging niet omdat hier sprake is van het hergebruiken van lucht. De meest voor de hand liggende oplossing is om zelf een doorstroom creëren door ramen en deuren te openen. Deze optie is echter niet zo betrouwbaar als een zelfregelend ventilatiesysteem (en een stuk kouder bovendien). Zeker nu is het belangrijk om goed na te denken over de luchtkwaliteit in jouw pand. Het kan directe gevolgen hebben op de gezondheid van jezelf, je medewerkers en je gasten.
Waar op te letten
Wat kun je zelf doen? Zorg om te beginnen voor een goed ventilatiesysteem dat periodiek onderhouden en gemonitord wordt. Tevens speelt het juiste gebruik van de installaties een belangrijke rol. Indien het systeem niet voldoet aan de veiligheidseisen moet de installatie opnieuw worden ingeregeld of moet de bezettingsgraad op kantoor omlaag. Een laatste tip is om goed na te denken over de eventuele plaatsing van tussenwanden (zoals spatschermen); deze kunnen een goede doorstroming van lucht belemmeren.
Informeer bij twijfel altijd een gespecialiseerd bedrijf. Wij van Hitse komen ook graag een keer je installaties controleren op o.a. luchthoeveelheid. Daarnaast voeren we Arbo comfort- en bacteriologische metingen uit om zaken als luchtkwaliteit en optimale bezettingsgraad inzichtelijk te krijgen. Ook nemen we het onderhoud uit handen en voorzien we je van maatwerk advies. Goede ventilatie is namelijk een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus, waarbij verwaarlozing vervelende gevolgen kan hebben voor jouw bedrijf.