Thermisch lekverlies en advies

Met de huidige energieprijzen is het zaak om elke vorm van warmteverlies van uw woning of bedrijfspand aan te pakken. Verduurzamen begint bij het zorgen dat warmte binnen blijft en kou buiten.
Thermisch lekverlies wil niets anders zeggen dan dat warmte weglekt op plekken of momenten dat u dat niet wilt.

Overweegt u de bouw van een zogenaamd ‘passiefhuis/gebouw’, een huis of gebouw dat door slimme isolatietechnieken en ventilatiesystemen, zo min mogelijk energieverbruik heeft, dan is het zéker aan te raden tijdig thermisch lekverlies op te sporen. Dat kan vaak al tijdens de ruwbouw van een woning.

U staat er wellicht niet bij stil hoeveel mogelijkheden er zijn om thermisch lekverlies aan te pakken en hoeveel geld u kunt besparen door uw woning en/of bedrijfspand wind- en waterdicht te maken. Gelukkig zijn er manieren om thermisch lekverlies op te sporen en dit op te lossen.

Heeft u het vermoeden van lekverlies, tocht het in huis of treedt schimmelvorming op? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Naast de benodigde metingen, verzorgen wij ook passend advies om het lekverlies op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

Blowerdoortest

Om de luchtdichtheid te meten, kun je gebruik maken van een ‘blowerdoor’. Dat is een grote ventilator die gedurende de test in een deuropening geplaatst wordt. Met speciale apparatuur wordt objectief en nauwkeurig het lekverlies gemeten. Luchtlekken kunnen met precisie in beeld worden gebracht, waarna – op verzoek – een passend advies wordt gegeven om de luchtlekken aan te pakken. Comfortabel en veilig wonen en/of werken wordt op deze manier gegarandeerd.

Schimmel door interne condensvorming, geluidsoverlast, nare geuren, tochtklachten en energieverlies kunnen voorkomen worden door een blowerdoortest.

Een blowerdoortest kan zowel in een vroeg stadium bij nieuwbouw als bij bestaande gebouwen uitgevoerd worden.

Om het binnenklimaat van uw woning of bedrijfspand te waarborgen, is het zaak luchtlekken tijdig aan te pakken. Naast meer comfort levert het ook een besparing tot 40% van de energiekosten op.

Thermografie

U heeft het vast wel eens gezien: een woning of bedrijfspand dat met een warmtecamera gefotografeerd wordt. Omdat met infraroodstraling gefotografeerd wordt, is op het beeld precies te zien waar de warmte of kou zich bevindt. Verborgen afwijkingen komen haarscherp in beeld en geven zicht op lekkage die met het blote oog niet te zien zijn.

Thermografisch onderzoek is contactloos, veilig, real-time en heeft geen enkele invloed op de constructie van een gebouw. Net zo min als een normale foto dat heeft.

Thermografisch kan op tal van plekken ingezet worden. Niet alleen op gevels van woningen of bedrijfspanden, maar ook in koel/vriescellen, betonconstructies, stadsverwarmingsconstructies en platte daken.

De kosten van een thermografisch onderzoek wegen echt op tegen de baten. Als de thermische lekkage is opgelost, levert dat altijd een energiebesparing op. En we weten allemaal dat energie inmiddels hard op de begroting drukt.

Rookproef

Waar rook is, is vuur, behalve als wij een ‘rooktest’ uitvoeren. Door rook in te zetten bij de Blowerdoortest, is precies af te lezen waar een luchtlek is. Daar ontsnapt de rook namelijk. Blowerdoor wordt uitgevoerd in onder- of overdruk, wat wordt uitgedrukt als infiltratie of exfiltratie. De rooktest is een zeer accurate manier om lekken in beeld te brengen die nare geuren veroorzaken of gevaarlijke stoffen uw woning of bedrijfspand  binnen laten treden.

De rooktest is effectief en onschadelijk en draagt bij aan het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand.

Regentest

Naast luchtdicht, is het ook fijn als uw woning of bedrijfspand waterdicht is. Door weersomstandigheden na te bootsen, kan met gebruik van een blowerdoor en thermografiet gekeken worden of een gebouw waterdicht is. Lekkages kunnen ook weer haarscherp in beeld gebracht worden. Waterschades en vochtproblemen zijn de oorzaken van een ongezond binnenklimaat en schade aan gebouwen.

Met een regentest wordt een gebouw ‘onder druk’ gezet, waarna het pand met waternevel wordt besproeid. Vocht treedt naar binnen daar waar kieren en scheuren het water doorlaten. Met een camera worden lekkages vastgelegd zodat het een duidelijk beeld schept van de locatie. Daarna is het aan u om het eventuele lek te dichten.