Het werk dat wij iedere dag doen bij Hitse is gevarieerd en veelzijdig. We komen op de meest uiteenlopende locaties; van renovatie tot nieuwbouw, van booreilanden tot kerncentrales! Daarom willen we daar vandaag extra aandacht aan besteden. Die veelzijdigheid is namelijk té gaaf om níet wat meer over te vertellen.

Oplossingsgerichtheid

De carrière van John begon overigens niet als inregeltechnicus. “Van huis uit ben ik metselaar”, zegt hij. “Maar ik heb een andere beroepskeuze gemaakt omdat het werk niet voor het oprapen lag. Ik ben namelijk iemand die graag bezig blijft.” Zodoende reageerde John op een vacature die hem kennis liet maken met de wereld van installatietechniek.

“Het sprak me aan omdat het zo divers was en een beroep doet op mijn oplossingsgerichtheid”, gaat John verder. “De juiste handvaten werden me aangereikt en ik heb die kans met beide handen aangegrepen. Dat begon met een interne opleiding, later ook een externe, maar vooral heel veel praktijkervaring en gewoon gaan doen.” Het vak smaakte naar meer; daarom is John op eigen benen gaan staan zodra dat kon. Dankzij geleverd werk wisten vaste opdrachtgevers zoals Máxima MMC, Strukton en Unica Hitse steeds vaker te vinden.

Wat een inregeltechnicus doet

Als inregeltechnicus is het meten en inregelen van koelwaterinstallaties, luchtinstallaties en cv-systemen slechts een klein deel van wat John doet. “Ik voer ook geluidsmetingen en arboconform-metingen uit”, vult hij aan. “Hierbij controleer ik of alles voldoet aan de geldende eisen. Ook valideer ik cleanrooms, waar de luchtkwaliteit moet voldoen aan strenge regulaties rondom bacteriën, deeltjes, luchtvochtigheid en drukhiërarchie.”

Als troubleshooter is het aan John om problemen uit een systeem te halen. “Dat kan van alles zijn: te droge of juist te vochtige lucht, radiatoren die niet allemaal warm worden, of een ongelijkmatige verdeling van warme en koude lucht in het pand”, legt hij uit. “Dat doe ik bij nieuwbouw alsook renovatie. Nieuwbouw is redelijk rechttoe-rechtaan, omdat jouw advies vaak nog tussentijds in acht kan worden genomen. Dat er bijvoorbeeld in het ontwerp ergens geen rekening mee is gehouden, dan kun je nog bijsturen. Bij bestaande locaties moet je vaak wat creatiever op zoek gaan naar de oplossing, omdat je nu eenmaal moet werken met wat er al is.”

Eer van je werk

“Op basis van mijn bevindingen stel ik een advies op en breng ik een rapportage uit”, zegt John. “Wanneer dit advies in acht is genomen kom ik vaak nog een keer terug om te toetsen of alles naar behoren werkt. Het is toch wel gaaf als je met je meet- en inregelwerk een probleem hebt opgelost waar een bedrijf jarenlang mee heeft getobd. Zeker als je naderhand ziet dat er adequaat gehandeld is naar jouw advies.”

Door de diversiteit, de uitdaging en de voldoening van zijn werk is hij zeer tevreden als inregeltechnicus. “Ik kom op allerlei bijzondere plekken”, zegt hij tot slot. “Ik leer regelmatig nieuwe bedrijven kennen. Ze geven me een kijkje in de keuken in sectoren zoals retail, horeca, farmacie, ziekenhuizen, industrie, schepen en laboratoria – en ja, ook een keer een booreiland en een kerncentrale. Heel bijzonder!”